Categoriën

Japanse Thee

De Chinezen dronken ongeveer al 3,5 duizend jaar thee, toen het in de 8ste eeuw in Japan werd geïntroduceerd. De Japanners hebben altijd bekend gestaan om hun hoge kwaliteit groene thee. Japan is misschien na China wel een van de oudste thee landen op de wereld met een thee geschiedenis die meer dan 1,000 jaar terug gaat. Thee werd naar Japan gebracht door Japanse diplomaten en monniken die door China hadden gereisd, gestudeerd of gewerkt. Thee werd al snel een drankje van de koninklijke klassen toen Keizer Saga (Japanse keizer) zijn eerste kopje thee aangeboden kreeg door een monnik. De groei van thee planten werd aangemoedigd door keizer Saga. Zaden werden geïmporteerd uit China, en de teelt in Japan begon. Gevolg hiervan is de thee industrie in Japan vandaag de dag, Japan is een van de meest gespecialiseerde zo niet meest gespecialiseerde thee landen op de wereld.

Populairste theesoorten

Groene thee, is veruit de meest populaire theesoort van Japan. Japan produceert vele verschillende soorten groene thee en is hier helemaal in gespecialiseerd. Japan staat hierom ook goed. Japan produceert beide exclusieve, dure en echte kwaliteits groene theesoorten maar ook goedkopere en toegankelijkere groene theesoorten. Japanse groene thee heeft ook erg veel bekendheid geworven in het buitenland.
  
- Gyokuro (玉露?, Jade Dew)
- Sencha (煎茶?, decocted tea)
- Matcha (抹茶?, powdered tea)

Thee Cultuur

Thee speelt een zeer belangrijke rol in Japan, dit al van oudsher. Het lezen van poëzie, schrijven van kalligrafie, schilderen, en het bespreken van filosofie onder het genot van thee maakte thee uiteindelijk erg populair later werd thee populair in geheel Japan onder de gehele samenleving in Japan. Ook werd thee erg populair in de Samurai cultuur. Tot op de dag van vandaag worden de door grotendeels Sen Rikyū uitgevonden thee ceremonies uitgevoerd. Maar ook gewoon op straat, thuis of op werk wordt veel thee gedronken waaronder ook erg populair de op basis van groene Japanse thee gemaakte ijsthee.

Thee zetten
De thee wordt bij voorkeur gezet in een kleine Japanse theepot (kyûsu) en voor het zetten van sencha-thee geldt dat niet al te heet water (rond de 75ºC) dient te worden gebruikt. Men adviseert om gekookt water in de kyûsu of in de kopjes (yunomi) af te laten koelen tot de juiste temperatuur. Doe dan ongeveer 3 gram thee per kopje van 150 ml in de kyûsu. Giet het water van ongeveer 75ºC in de pot en laat dit 3-5 minuten trekken. Voor het zetten van gyokuro-thee ligt het weer iets anders. Hier wordt water van ongeveer 55ºC vereist. Bovendien gebruikt men twee eetlepels theeblaadjes voor 120 ml water, wat duidelijk meer is dan bijv. bij de sencha-thee. Omdat gyokuro-thee duur is, gebruiken de meesten dan ook minder dan de vereiste hoeveelheid thee maar zo zuinig hoeft men eigenlijk niet te zijn want van diezelfde hoeveelheid theeblaadjes kan vrij vaak thee gezet worden. Omdat de theeblaadjes bij het zetten gaan uitzetten en ruimte nodig hebben, is een thee-ei niet goed. Het beste kan men de theeblaadjes in de kyûsu doen en dan de genoemde hoeveelheid water van de juiste temperatuur (55ºC) opgieten. Laat dit exact(!) 2,5 minuut trekken. Bij een tweede keer kan het trekken korter duren. Giet de thee in de yunomi en geniet van deze geurige en overheerlijke Japanse thee.

Populaire recepten